Friday, April 8, 2011

Tjedan energetske efikasnosti Dubrovnik HCOIE


HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE


TJEDAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI u DUBROVNIKU

Glavni organizator konferencije je UNDP Hrvatska koji već 5 godina provodi projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, dok su suorganizatori GTZ Open Regional Fund (ORF-E), UNESCO, Ministarstvo gospodarskog razvitka Republike Italije, UNDP Bosna i Hercegovina, grad Dubrovnik i grad Venecija te Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, Udruženje hrvatskih arhitekata i Hrvatska komora arhitekata.
Očekujemo predstavnike ureda za zaštitu kulturne baštine, predstavnike ureda jedinica lokalne i regionalne samouprave, arhitekte, inženjere, urbaniste i donositelje odluka na području zgradarstva i zaštite okoliša, te konzultante i druge stručnjake iz područja zaštite kulturne baštine.

U sklopu Tjedna energetske efikasnosti, u Gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika održana je stručna radionica na temu Sustavno gospodarenje energijom u Gradu Dubrovniku namijenjena ravnateljima gradskih institucija.
Uz radionicu održana su i predavanja o energetskoj efikasnosti kao pokretaču održivog razvoja tržišta, korisnost primjene koncepta Zelenog ureda u poslovanju te mogućnosti financiranja provedbe mjera energetske efikasnosti, kao i korištenja obnovljivih izvora energije, putem Zelenih kredita. Na Stradunu se za građane održala prezentacija edukativnog EE mobil-a Grada Osijeka uz energetske savjetnike koji su informirali građane o EE tehnologijama te pružali korisne savjete kako u svom domu učinkovito provesti mjere ušteda a, istovremeno na svom info štandu Zagrebačka banka građanima je predstavila Zelene kredite. U ime Grada Dubrovnika, nazočne je pozdravila Vera Djokaj, direktorica Dubrovačke razvojne agencije a u ime Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP-a), Vlasta Zanki, voditeljica programa vlade RH - Dovesti svoju kuću u red , predstavila je aktivnosti Tjedna energetske efikasnosti te najavila međunarodnu konferenciju Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini. U osnove Sustavnog gospodarenja energijom, ravnatelje je uveo Goran Čačić, voditelj SGE projekta, nakon čega su Sandro Nižetić, voditelj projekta EE u zgradarstvu za područje Dalmacije i Ivan Jurčević, asistent na SGE projektu, predstavili korake provođenja sustavnog gospodarenja energijom i uspostavu registra zgrada. Matija Vajdić, asistent projekta za ISGE sustav, proveo je nazočne kroz funkcionalnost sustava. Radionica je završila prezentacijom Energetskih studija koje je iznijela Sanja Horvat, koordinatorica programa Dovesti svoju kuću u red. U drugom dijelu programa, Zoran Bogunović, koordinator marketinga i komunikacije Projekta poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, održao je predavanje Energetska efikasnost i društveno odgovorno poslovanje kao pokretač održivog razvoja. Sandra Magajne, voditeljica operativnih poslova, edukacije i događanja, ukratko je objasnila koncept Zelenog ureda i načine zelenog poslovanja dok je Mirela Džaferović, direktorica razvoja stambenih proizvoda Zagrebačke banke, predstavila uvjete kreditiranja građana putem linije Zelenih kredita.Na predavanju o energetskoj efikasnost aktivno su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog Centra Obnovljivih Izvora Energije .

U Osnovnoj školi Marina Getaldića, održan je na EE školski sat s projekcijom filma Misli na sutra na kojem su sudjelovali predsjednik Ivo Josipović i koordinatorica UN i stalna predstavnica UNDP-a, Louisa Vinton. Nakon uvodnih pozdrava ravnateljice Osnovne škole, Jadranke Dabrović i gradonačelnika Dubrovnika, Andra Vlahušića, predsjednik i koordinatorica UN sjeli su u školske klupe te zajedno s učenicima pogledali animirano-edukativni film Misli na sutra o odgovornom ponašanju s energijom, obnovljivim izvorima energije i zaštiti okoliša. Nakon projekcije uslijedio je razgovor o glavnim porukama filma. Učenici iz školske sekcije robotike predstavili su svoje radove i modele na temu obnovljivih izvora energije, a „učenik“ Jospipović odgovorio je na pitanje kako predsjednik štedi energiju u svom uredu i domu. Otkrio je kako su najprije u predsjedničkom uredu na Pantovčaku sve žarulje zamijenili sa štednim, a u objektima koji se ne koriste isključuje se struja pa se uštede itekako dobro vide na računima. Na kraju školskog sata, učenici su zajedno s Ivom Josipovićem i Louisom Vinton obišli izloženi EE- mobil u školskom dvorištu te razgledali edukativno vozilo s izloženim tehnološkim rješenjima za korištenje obnovljivih izvora energije. Školski sat je održan za pedesetak učenika šestog razreda.

HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE ( HCOIE )

No comments:

Post a Comment