ponedjeljak, 23. kolovoza 2010.

SOLAR SERDAR - CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Solarni vakumski kolektor s vakumskim cijevima najnovije tehnologije omogućuje grijanje vode čak i tijekom zimskih mjeseci ili po potpuno oblačnom vremenu te predstavlja odličan izbor za grijanje tople vode u pasivnim kućama. Visoki vakum u vakumskim cijevima solarnog vakumskog kolektora čini solarni vakumski kolektor višestruko učinkovitijim od klasičnog kolektora. Konstrukcija solarnog vakumskog kolektora predstavlja najnoviju tehnologiju izrade vakumskih cijevi promjera 100mm i suhog spoja unutar kolektora. Solarni vakumski kolektor svojim učinkom nadmašuju sve ostale tipove kolektora čak i zimi. Najnovija 4. generacija solarnog vakumskog kolektora maksimalno je učinkovita tijekom cijele godine, ne samo tijekom ljetnih mjeseci.Korištenjem tehnologije suhe grijačeg spoja unutar vakumske cijevi, solarni vakumski kolektor osigurava nam korištenje zagrijane tople vode čak i zimi, po oblačnim danima kad su drugi solarni kolektori neupotrebljivi.

Srce svakog solarnog vakumskog kolektora je staklena vakumska cijev. U njoj je namješteno pet osnovnih dijelova kojima je zadaća da absorbiraju solarno zračenje i pretvaraju ga u toplinu.Više na solarserdar@gmail.com.

Kondezator
Na vrhu Heta Pipe cijevi nalazi se kondezator koji se suhim spojem spaja s toplinskim kolektorom
Heat Pipe (toplinska cijev)
Heat Pipe je cijev koja se prostire po cijeloj duljini absorbera. To je toplinski element s visokim stupnjem toplinske vodljivosti 4000 – 8000 više od srebra, kovine koja najbolje prenosi toplinu. Toplina se iz absorbera prenosi na Heat Pipe u kojem se nalazi specijalan medij koji ima svojstvo da se može konstantno pretvarati iz plinovitog u tekuće stanje i obratno čak i pri nižim temperaturama. Kad se medij zagrije visoka temperatura putuje gore prema kondezatoru koji zagrijava vodu u toplinskom kolektoru, koji se nalazi na vrhu kolektora i u kojem su uronjene Heat Pipe cijevi.
Absorber
Izraden je iz čistog aluminija visoke kvalitete. Namijenjen je upijanju i prijenosu sunčeve energije. Apsorber je tretiran aluminij-nitridnim selektivnim premazom kako bi se postigla najviša učinkovitost prijenosa topline. Premaz se nanosi pomoću magnetske tehnike raspršivanja. Ovaj posebni optički premaz transformira više od 92% dolaznog zračenje u toplinu.
Staklena cijev
Izrađena je iz borosilikatnog stakla koji ima veliku otpornost na udarce i tuču. Niska količina željeza omogućava visoki postotak prolaska sunčevog zračenja kroz staklo.
Visoki vakum
Da bi se smanjio gubitak topline konvekcijom, staklene cijevi su evakuirane u vakuumu pod pritiskom <10-5 mbar. Solarni vakumski kolektori 4. generacije koriste patentiranu tehniku korištenja visoke temperature i pritiska da se osigura nepropustan spoj stakla na metal vakuumske brtve. Kako bi zadržali stabilnost vakuuma za dugi period koristi se barijev tzv. "živi oganj". Evakuiranjem zraka iz staklene cijevi apsorbera sav materijal i selektivni premaz su zaštićeni od korozije i drugih utjecaja okoline.

Apsorber i Heat Pipe cijevi su instalirani u visoko stabilnu borosilikatnu vakuumsku staklenu cijev. To spriječava oštećenje i gubitak topline koji se javlja u konvencionalnim solarnim kolektorima.Više na solarserdar@gmail.com.

Kako bi se osigurala visoka učinkovitost apsorpcije, a pogotovo za oblačnih dana. Absorber je tretiran aluminij-nitridnim selektivnim premazom.
Solarni vakumski kolektori absorbiraju veliki dio sunčeve energije pri niskom intezitetu svjetlosti, npr. Kod 200Wm2 kolektori ce lako osigurati 58% učinkovitosti i podignuti temperaturu medija preko 20°C iznad vanjske temperature.Solarni vakumski kolektori odlikuju se dugotrajnim zadržavanjem topline. Solarni vakumski kolektori imaju cijevi koje su visokovakumirane te sprjecavaju gubitak topline iz cijevi. Emisijski gubici su minimalni. Vakumske cijevi su opremljene toplinskom diodom koja potpuno sprjecava povratak topline iz toplinskog kolektora nazad prema absorberu.

SOLAR SERDAR
CENTAR ALTERNATIVNIH IZVORA ENERGIJE
solarserdar@gmail.com

Nema komentara:

Objavi komentar