subota, 5. lipnja 2010.

SOLAR SERDAR - PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

SOLAR SERDAR
Priopćenje za javnost naših prijatelja iz ZELENE LISTE
povodom izglasavanja Energetske strategije RH u Hrvatskom saboru
20. Lis 2009. u 22:39
Unatoč svim sugestijama, prijedlozima i upozorenjima tijekom takozvane javne rasprave, koja je trajala kraće od svih prihvatljivih rokova, sastavljači tog dokumenta nisu uvažili nijedan značajniji amandman, a odbacili su čak i one koje su morali prihvatiti, dijelom zbog međunarodnih obveza Hrvatske, a dijelom i zbog ZDRAVE PAMETI.
U tom je dokumentu toliko toga kontradiktorno i anakrono, da svako pažljivije čitanje začas otkriva strašnu situaciju u koju je dovedena Hrvatska.

Izglasavanje je pokazalo kako HDZ sa svojim satelitima nastavlja guranje Hrvatske u provaliju, a sve u korist trošarina za birokraciju i uraštenu monopolsku mrežu u koju su čvrsto ukopčani INA, HEP, državna ministarstva i povlašteni uvoznici energenata.

Riječ je o energetskoj strategiji kojom bi se Hrvatsku za duže razdoblje zabetoniralo u začaranom krugu uvoznih fosilnih goriva.

U toj zaplotnjačkoj raboti koja nas zbog nečijih interesa i nekakvih mutnih pogodovanja zaustavlja na pragu nove energetske ere koja zapljuskuje cijeli svijet - potpuno su prešućene realne mogućnosti domaće industrije i stvarne pogodnosti našeg geografskog položaja.

O tome da imamo jednako mnogo sunca kao Portugal i Španjolska, koja je samo prošle (2008.) godine instalirala nekoliko većih solarnih elektrana ukupne snage od 2.5 GW, pa se nama nudi vječni izvor čiste i jeftine energije u koji trebamo investirati samo jednom - u cijeloj strategiji nema niti riječi.

Nema ni vizije o potencijalima naših brodogradilišta i mogućih proizvođača generatora za proizvodnju vjetroturbina, a nema ni planova za razvoj nekog od najmanje tri naša proizvođača fotonapona od kojih je jedan prije petnaestak godina bio tehnološki čak ispred njemačkih tvrtki.

Za tvorce te strategije Hrvatska je samo na idealnom mjestu da posluži ruskim oligarsima, teksaškim milijarderima i europskim multinacionalkama da preko nje u svim smjerovim prevoze i prelijevaju naftu, plin i ugljen. A sve u nadi kako će poneka kapljica pasti i u naše dvorište.

Sramotno.

Pritom se planira potrošnja (i uvoz energenata) kao da je hrvatska industrija zadržala zamah i volumen iz vremena prije pojave HDZ-a.

U čiju korist?

U brojnim se ispraznim frazama i floskulama spominju međunarodne obveze, klimatske promjene, održivost na sto načina i odavno zastarjeli Kyoto-protokol, ali se nigdje ne predviđaju novi uvjeti koji nas očekuju već za mjeseca dana, nakon međunarodne konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu. A s novim međunarodnim odredbama, s mnogo više solara a manje nafte i ugljena, taj će dokument izgubiti i posljednji razlog postojanja.

Prodali smo INU i skladišta plina, naftne izvore u Sibiru i Siriji, pa i naših vlastitih milijun tona sirove nafte - što je jedna četvrtina naših potreba u punom zamahu undustrije! O milijardama kubičnih metara zemnog plina iz našeg tla ne treba ni govoriti, jer MOL-u smo poklonili i barem 800 bušotina pitke, mineralne i termalne vode... iz vremena dok je INA po našim krajevim tražila naftu.

Tvrdnja iz preambule kako je hrvatska suočena s velikom nestabilnošću cijena energije na svjetskom tržištu u dokumentu se varira u svim mogućim varijacijama, a zaključci i odluke u pravilu završavaju strateškom odrednicom o još većoj ovisnosti o uvoznim energentima čiju cijenu ne možemo ni predvidjeti niti kontrolirati.

Sve se svodi na naftu, plin i ugljen, a spas od emisije CO2 očekuje se izgradnjom barem jedne nuklearke.

Sve zajedno, to je pismeni dokaz tragične zaostalosti, zatucanosti i zadrtosti - što samo pogoduje dosadašnjim preskupim monopolistima. Uostalom, dovoljno pogledati web-stranice HAZU, pa ćete odmah vidjeti kako tamo nema nikoga tko prati i podržava europske i svjetske trendove. A oni su, definitivno, u solaru, vjetru i geotermalnoj energiji. Za njih mi čak nemamo ni fakultete ni srednje škole...

Upravo su to energenti kojih imamo u izobilju (sunce) ili barem u mjerilu značajnom za poboljšanje energetske neovisnosti zemlje (vjetar), no o njima nema u dokumentu nijedne suvisle rečenice dostojne bilokakve strateške odrednice.

Štoviše, nema ni analize ni vizije o mogućim domaćim industrijskim pothvatima u branši koja u svjetskim mjerilima bilježi godišnji porast između 40% i 50%.

Strategijom se do 2015. godine planira izgradnja i 300 MW hidrocentrala, iako smo u proteklih petnaest godina sagradili samo 40 MW i uništili rijeku Dobru, a sve to bez urednih dozvola i s upitnom ekološkom studijom koja je previdjela zaštićena staništa koja smo morali sačuvati prema jednom drugom međunarodnom ugovoru...

A tih 40 MW iz zabetonirane Dobre mogli smo nadoknaditi s 20 vjetrogeneratora proizvedenih u domaćim brodogradilištima i Končaru...

Njemačka ima vjetrogenerataora za 10.700 MWp, Španjolska 3340 MWp, Italija 760 MWp....

Španjolska je samo prošle godine instalirala 2,5 GWp fotonaponskih centrala, a Njemačka iz sunca već odavno dobiva struje koliko iz jedne nuklearke (800 MWp), a dogodine će to i udvostručiti...

Očito je da kod nas vlada neukost, nedostatak pregleda, nepoznavanje naših stvarnih komparativnih prednosti, nepoznavanje geografije, neznanje o preostalim tehničkim i tehnološkim mogućnostima Hrvatske, prezir prema domaćim stručnjacima, pogodovanje trgovcima i mešetarima...

Sve u svemu, jadno, pravi rezime politike od koje je i premijer pobjegao. Na vrijeme.

Za Zelenu listu,
Vlasta Toth, supredsjednica

Nema komentara:

Objavi komentar