Tuesday, June 29, 2010

SOLAR SERDAR - ENERGETSKI UCINKOVIT (croatian text)

SOLAR SERDAR
Biti energetski učinkovit znači izvući što više iz svake dostupne jedinice energije. Razmišljanje o energetskoj učinkovitosti mora obuhvatiti sve načine na koje trošite energiju, od žarulje u predsoblju do tlaka u gumama vašeg automobila. Uspijete li svoju potrošnju energije smanjiti samo za jednu trećinu, imat ćete novca za mnogo drugih stvari koje si želite priuštiti: nekoliko dana godišnjeg odmora više, nove cipele ili školovanje.

Jeste li znali:
Čak i uređaji koji su ugašeni, troše energiju 24 sata na dan.

Za svaki stupanj za koji smanjite temperaturu na termostatu uštedjet ćete 5% na računima za grijanje.

Gotovo 10% prosječne dnevne potrošnje jednog kućanstva može se kontrolirati gašenjem uređaja.

Voda u loncu će prije ili kasnije zakuhati, no ako je poklopite - to će se dogoditi prije.

Savjeti:
1. Vanjsku jedinicu klima-uređaja po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće ili tamo gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja te gdje je osigurana dobra cirkulacija zraka, kako biste povećali učinkovitost uređaja.

2. Svima koji tek razmišljaju o nabavci klima-uređaja preporučuje se da razmisle o kombi-klima uređaju koji istovremeno rashlađuje/grije prostor, ali i zagrijava potrošnu toplu vodu.

3. Prilikom postavljanja hladnjaka obavezno ostavite barem 10-ak cm između stražnjeg dijela uređaja i zida, kako ne bi došlo do pregrijavanja kondenzatora i kompresora koje rezultira povećanjem potrošnje energije.

4. Prilikom izbora štednjaka kupite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a vrijeme kuhanja i lakoća reguliranja temperature je puno brža.

5. Pri odabiru perilice vodite računa o energetskoj učinkovitosti, ali ne zaboravite i na učinkovitost pranja te učinkovitost centrifuge (za perilice rublja). Naime, svaka od navedenih učinkovitosti klasificirana je razredom A-E, na način da klasa A označava najučinkovitiji uređaj.

6. Instaliranjem posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom (proticaj 7l/min) možete godišnje uštedjeti preko 500 kn!

7. Pri kupnji odaberite veća pakiranja proizvoda koja redovito koristite. Za proizvodnju jedne boce od 1,5l potroši se manje energije nego za proizvodnju 3 boce od 0,5l, a takvim odabirom ujedno proizvodite i manje otpada!

8. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja. S obzirom na to da pećnica dulje zadržava toplinu, jelo će biti pečeno do kraja, a vi ćete dodatno uštedjeti električnu energiju!

9. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a namještanjem temperature za 1°C niže povećavate potrošnju energije i do 5%!

10. Uštedjet ćete energiju priključite li perlicu na priključak s toplom vodom jer se najveći dio energije koristi upravo za zagrijavanje vode.

11. Kod odabira nove pećnice, svakako se preporučuju one s ventilatorom. Pećnice s ventilatorom su posebno učinkovite jer takav sistem rada može uštedjeti 10-15% električne energije.

12. Pravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice jer sloj leda sprječava učinkovito hlađenje. Čišćenje leda je potrebno kada debljina leda dosegne 3-5mm, čime se produljuje radni vijek uređaja te štedi energija.

13. Kapne li iz slavine samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca. Jeste li provjerili svoje slavine?

14. Današnja sredstva za pranje posuđa su učinkovita i pri manjim temperaturama (50-55 stupnjeva), stoga izbjegavajte pranje s višim temperaturama. Godišnje možete uštedjeti oko 70kn - što vam omogućava 3 mjeseca besplatnog pranja posuđa u perilici!
SOLAR SERDAR
solarserdar@gmail.com

No comments:

Post a Comment