Saturday, June 25, 2011

Hrvatska slavi Dan državnosti








HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Dan Državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Prije povijesne odluke o pokretanju postupka razdruživanja, u svibnju 1991. održan je referendum na kojem se više od 94% hrvatskih građana izjasnilo o tome da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi.

U proljeće i rano ljeto 1991. Hrvatska je već bila suočena s pobunom lokalnih Srba i srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te sa stradavanjem civila.

Zbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će tako lakše teći pregovori o razdruživanju, ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno za tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državnopravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.


Proslava Dana državnosti


Proslava 20. obljetnice neovisnosti i Dana državnosti počela je polaganjem vijenaca na Oltaru hrvatske domovine. Vijence su položili predsjednici Republike, Sabora i Vlade - Ivo Josipović, Luka Bebić i Jadranka Kosor.

Državni vrh je nakon toga bio na svetoj misi zahvalnici za domovinu. Pogledajte snimku mise. Misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Nakon mise održana je svečana sjednica Vlade. Na njoj su bili i predsjednici Republike i Sabora Josipović i Bebić te održali prigodne govore zajedno s premijerkom Kosor. Pogledajte snimku svečane sjednice Vlade.

Središnja proslava Dana državnosti i ove se godine održala u Vukovaru.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Ovčari i Memorijalnom groblju u Vukovaru, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović bili su na promociji polaznika hrvatskih vojnih škola.

Uslijedila je svečana večera u uredu predsjednika na Pantovčaku. Od stranih gostiju na svečanoj večeri bili su predsjednici Mađarske i Slovenije Pal Schmitt i Danilo Tuerk. Društvo je trebalo biti puno veće, jer je prvotna ideja Pantovčaka bila da se za Dan državnosti u Zagreb pozovu svi predsjednici susjednih država. No malo je predugo trajalo usuglašavanje protokola s Banskim dvorima, pa se od toga odustalo.

Predsjednik se iz Vukovara vratio Vladinim zrakoplovom kako bi, osim mađarskog i slovenskog kolege, na Pantovčaku ugostio i predstavnike političkih stranaka, koji u Vukovar nisu bili pozvani, zatim predstavnike Ustavnog i Vrhovnog suda, Hrvatske akademije znosti i umjetnosti te sveučilišta.

Prije 20 godina Hrvatska se razdružila od Jugoslavije, a ovogodišnja proslava protječe u znaku pridruživanja Europskoj uniji.

Nakon svečane večere, predsjednik će svoje goste odvesti na koncert u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Premijerka Kosor, pak, ostala je na koncertu u Vukovaru.

HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (HCOIE)

No comments:

Post a Comment