Monday, April 22, 2013

SUPEUS – studenti za budućnost






U organizaciji Hrvatskog Centra Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE) nastavljeno je predstavljanje hrvatskih visokotehnoloških tvrtki, udruga i poduzetnika na europskim i svjetskim portalima kojima je zajednički predznak energetika, obnovljivi izvori energije i očuvanje okoliša.
 „Želim naglasiti da će hrvatske tvrtke, udruge i poduzetnici ovdje biti promovirane ne samo da bi prodavali svoje proizvode nego i da bi svoje znanje razvoja informacijskih i energetskih tehnologija podijelile s sličnim svjetskim tvrtkama, poduzetnicima iz razvijenih nacija kojima se Republika Hrvatska prilagođava i politički i gospodarski. Nadam se da će naše prezentacije hrvatskih tvrtki i poduzetnika dovesti do suradnje između država, kompanija i poduzetnika do razine koja nije samo prijateljstvo nego i partnerstvo", istaknuo je Željko Serdar , predsjednik Hrvatskog Centra Obnovljivih Izvora Energije.


SUPEUS – studenti za budućnost





SUPEUS - Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje predstavlja ambiciozni tim studenata tehničkih i prirodoslovnih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čija je glavna zanimacija promoviranje energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije, a glavna djelatnost su seminari, radionice i ostali informativno edukacijski projekti kojima nastojimo povezati studente, tvrtke i fakultete. Udruga trenutno broji 25 redovnih članova, 29 članova pripravnika, 2 alumni člana i 8 počasnih članova.  Članovi su studenti  Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Građevinskog fakulteta, studenti Prirodoslovno matematičkog fakulteta – Znanosti o okolišu, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i Rudarsko naftno geološkog fakulteta. Hrvoja Turibaka, Josipa Markežića, Marka Miškovića i Hrvoja Turkovića na osnivanje SUPEUS-a potaknulo je višegodišnje aktivno praćenje i sudjelovanje u projektima energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje.. Vođeni željom promoviranja održivosti među studentima, odlučili su osnovati Udrugu. Prvi sastanak osnivača održan je 1. ožujka 2011. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Dana 14. ožujka 2011. održana je i osnivačka skupština na kojoj je donesena službena odluka o osnivanju Udruge te je donesen statut. Udruga je registrirana pri Gradskom uredu 6. svibnja 2011., a službeni početak rada Udruge je 27. rujna 2011., kada je rad Udruge službeno predstavljen. Tijekom godinu i pol rada, članovi Udruge uspješno su pripremili i odradili pet projekata, a svaki je naišao na odobravanje studenata, profesora, ali i tvrtki. Uz to, članovi Udruge redovito svoje znanje proširuju i nadopunjuju na internim seminarima. Članovi SUPEUS-a redovito prolaze i službene edukacije u području savjetovanja o energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije i održivoj gradnji, a priliku za dokazivanjem imaju kroz odjel savjetovanja. Profesionalnost, znanje i konstantna želja za dokazivanjem glavne su odlike svakog člana SUPEUS-a. SUPEUS je u 2012. godini postao partnerski član Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj (GBC) i Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju (HSUSE). Na taj način omogućili smo neposrednu povezanost i suradnju studentskih i poslovnih organizacija.



Udruga je uspješno odradila nekolicinu projekata u kojima su najuspješniji SUPEUS Case Study, BUS 2012 te izdavanje stručnog časopisa SUMA.






SUPEUSOV MAGAZIN ili skraćeno SUMA, jest magazin o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i održivoj gradnji, a svečano je promoviran 8. ožujka 2013. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Časopis objedinjuje sve aktivnosti i događanja te je jedan od najvećih projekata Udruge. Prvi broj časopisa posvećen je Hrvoju Turibaku, prvom i počasnom predsjedniku Udruge od kojeg je sama ideja i potekla. Tiskan je u nakladi od 1500 primjerak i izlazit će jednom godišnje. Namijenjen je studentima, tvrtkama, organizacijama i profesorima koji su zainteresirani ili rade na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Ovim projektom, na jednom je mjestu pružen pregled svih projekata Udruge, aktualnih događanja, projekata i planova na području energetske učinkovitosti i održivog razvoja, ali i otvorena mogućnost studentima da objavljuju svoje radove, članke i ideje neovisno o članstvu u Udruzi. Časopis je rezultat isključivo studentskog rada.

Budućnost ugodnog stanovanja, ili skraćeno BUS, bio je drugi i dosad najveći projekt Udruge. To je besplatni seminar namijenjen studentima koji pokriva područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje. Ideja za organizacijom ovakvog projekta potekla je nakon prisustvovanja članove Udruge brojnim konferencijama i skupovima za stručno usavršavanje. Ideja je bila vrlo jednostavna: organizirati seminar za studente na kojem će predavati profesori, renomirani stručnjaci i predstavnici tvrtki, te prezentirati najvažnije i najaktualnije teme iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održivosti.

Prvi seminar Budućnost ugodnog stanovanja održan je krajem 3. mjeseca 2012. godine i bio je prvenstveno namijenjen studentima arhitektonske, građevinske, elektrotehničke i strojarske struke. Međutim, sudionika je bilo i s drugih fakulteta, kao što su EFZG, RGN, PMF, FKIT... Ukupno trinaest predavanja bilo je podijeljeno u tri bloka predavanja s dvije pauze. Pri blok više se doticao građevinske i arhitektonske struke, drugi strojarske i treći elektrotehničke struke. Svako predavanje bilo je koncipirano tako da ga razumiju studenti koji ne studiraju dotično područje, ali da opet studentima koji su bolje upoznati sa sadržajem predavanja ne bude dosadno. Cilj je naravno bio okupiti što više studenata s različitih fakulteta, zainteresirati ih za različita područja i omogućiti im da nauče nešto novo.



Održana predavanja:



-        Energetska certifikacija i potencijal energetske obnove zgrada u RH – Željka Hrs-Borković, dipl.ing.arh.

-        Arhitektura s više ugodnosti – prof. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh.

-        Toplinska zaštita zgrade – prof.dr.sc. Ivana Banjad Pečur, dipl.ing.građ.

-        Inteligentni sustavi u zgradarstvu – Renato Krikšić, dipl.ing.el.

-        Primjena termografije u zgradarstvu – prof.dr.sc. Srećko Švaić, dipl.ing.stroj.

-        Važnost osiguranja kvalitete izvođenja energetski efikasne zgrade – Bojan Milovanović, dipl.ing.građ.

-        Brickhouse 2020 – Tomislav Franko, dipl.ing., Wienerberger

-        Dizalice topline danas i sutra – prof.dr.sc. Vladimir Soldo, dipl.ing.stroj.

-        Trigeneracija – prof.dr.sc. Dražen Lončar, dipl.ing.stroj.

-        Uporaba sunčeve energije u termotehnici – doc.dr.sc. Damir Dović, dipl.ing.stroj.

-        Moderni sustavi rasvjete – dr.sc. Josip Zdenković, dipl.ing.

-        Fotonaponski sustavi - doc.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.

-        Eksperimentom do koncepta kuće budućnosti – Maison Air at Lumiere, Pariz - Jan Mihelčić, dipl.ing.arh.







Glavni cilj projekta bio je povezati studente različitih fakulteta kroz temu energetske učinkovitosti. S obzirom na broj prijavljenih studenata (326) može se reći da je glavni cilj ostvaren. Što se tiče sadržaja samog seminara rezultati anonimne ankete provedene među sudionicima pokazali su da postoji želja i potpora za daljnjim organiziranjem ovakvih događaja. Vrijednost cijelog projekta prepoznale su i tvrtke, njih 20, koje su omogućile organizaciju cijelog projekta, kao i tri medijska partnera koji su popratili projekt.



Ovogodišnji BUS imat će jedinstvenu temu, a to je Grad. Seminar će se održati 4. 5. 2013. godine na AGG-u u Zagrebu u Velikoj predavaonici (81), Kačićeva 26, 10000 Zagreb. Cijeli seminar organiziran je kroz 4 bloka. U prvom bloku i uvodnom dijelu nastojat će se prezentirati vizije i koncepti za razvoj suvremenog grada te važnost uključivanja javnosti u razvojne projekte. Kroz različita predavanja prezentirat će se i što sve obuhvaća stanovanje u jednom gradu. U drugom bloku prezentirat će se rješenja za konkretne probleme koji se javljaju u gradu. Predavanja će se dotaknuti otpada, proizvodnje i distribucije energije, promet, priprema i obrada voda, energetske obnove grada itd. Mogućnosti financiranja projekata su jedna od tema trećeg bloka seminara, dok u posljednjem bloku će se kroz predavanja prikazati planirani i realizirani projekti, studije, istraživanja i zanimljivosti iz područja EE i OIE.



Za detaljnije informacije pozivamo sve zainteresirane da prate stranice Udruge: http://supeus.hr/ i Facebook stranicu cijelog događaja: http://www.facebook.com/BUS2013?notif_t=page_new_likes  




Velika nam je čast i zadovoljstvo bilo predstaviti Vam SUPEUS - Studentsku udrugu za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje.

Sigurnost i pouzdanost, iskustvo i poslovna strategija u osmišljavanju i realizaciji projekata glavne su prednosti  SUPEUS - Studentske udruge za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje.
 

Željko Serdar

Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)


No comments:

Post a Comment