Wednesday, March 1, 2023

Zabilježba na sve nekretnine koje posjeduju primatelji socijalne pomoći.



Zamolio bih svoje prijatelje da pročitaju i da dobro razmisle o ovom. Zakon o socijalnoj skrbi propisuje da država automatski stavlja zabilježbu na sve nekretnine koje posjeduju primatelji socijalne pomoći, kojih ima nešto više od 46.000, kao i onima kojima država plaća smještaj u domu. Vi moji mlađi prijatelji ne dopustite da olako gledate na nešto što vam mama ili tata potpisuje, radije sami pomozite svom roditelju zbog njih samih, ali i zbog vas da jednog dana ne ugledate zabilježbu na nekretinu koju su vam roditelji svojim teškim radom i odricanjem ostavili u nasljeđe.

Socijalna skrb organizirana je djelatnost od javnog interesa čiji je cilj pružanje pomoći socijalno ugroženim osobama, kao i osobama u nepovoljnim osobnim ili obiteljskim okolnostima

Socijalna skrb obuhvaća prevenciju, pomoć i podršku pojedincu, obitelji i skupinama, u svrhu unaprjeđenja kvalitete života, te poticanje promjena i osnaživanje korisnika, radi njihova aktivnog uključivanja u život zajednice.

Korisnici socijalne skrbi su

samac i kućanstvo koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba, a nisu ih u mogućnosti ostvariti svojim radom, prihodima, imovinom, od obveznika uzdržavanja ili na drugi način

dijete bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, dijete žrtva obiteljskog, vršnjačkog ili drugog nasilja, dijete žrtva trgovanja ljudima, dijete rane i predškolske dobi s razvojnim odstupanjem ili razvojnim rizikom, dijete s teškoćama u razvoju, dijete s problemima u ponašanju, dijete bez pratnje koje se zatekne izvan mjesta svog prebivališta bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe koja je odgovorna skrbiti se za njega te dijete strani državljanin koje se zatekne na teritoriju Republike Hrvatske bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe koja je odgovorna skrbiti se za njega

mlađa punoljetna osoba i mlađa punoljetna osoba s problemima u ponašanju

osoba koja je bila korisnik prava na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja, a kojoj je potrebno osigurati stanovanje dok za to traje potreba, a najduže do 26. godine života

trudnica ili roditelj s djetetom do godine dana života, iznimno do tri godine života bez obiteljske podrške i odgovarajućih uvjeta za život

obitelj kojoj je zbog narušenih odnosa ili drugih nepovoljnih okolnosti potrebna stručna pomoć ili druga podrška

osoba s invaliditetom koja nije u mogućnosti udovoljiti osnovnim životnim potrebama

odrasla osoba žrtva obiteljskog ili drugog nasilja te žrtva trgovanja ljudima

osoba koja zbog starosti ili bolesti ne može samostalno skrbiti o osnovnim životnim potrebama

osoba ovisna o alkoholu, drogi, kockanju i drugim oblicima ovisnosti

beskućnik ili

druga osoba koja ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom.

Naknade u sustavu socijalne skrbi temeljem Zakona o socijalnoj skrbi su

zajamčena minimalna naknada

naknada za troškove stanovanja

naknada za ugroženog kupca energenata

naknada za osobne potrebe

jednokratna naknada

naknada za pogrebne troškove

naknada za redovito studiranje

plaćanje troškova smještaja u učeničkom domu

osobna invalidnina

doplatak za pomoć i njegu

status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja

Država je u proteklih godinu dana, prema procjenama, sjela na nekretnine oko 40.000 najsiromašnijih građana, a u najvećem broju slučajeva radi se o jedinoj nekretnini koju ti građani posjeduju i u kojoj žive. Na koliko točno nekretnina je država stavila zabilježbu, u Ministarstvu socijalne politike ne znaju, no čini se da bi Republika Hrvatska u budućnosti mogla postati vlasnicom desetaka tisuća kuća.

Naime, novi Zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu lani u veljači propisuje da će država automatski staviti zabilježbu na sve nekretnine koje posjeduju primatelji socijalne pomoći, kojih ima nešto više od 46.000, kao i oni kojima država plaća smještaj u domu. 

Zakon koji je bio na snazi prije sadašnjega propisivao je da država ima pravo staviti zabilježbu samo na nekretnine u kojima korisnici ne žive - dakle, ne i na jedinu nekretninu koju posjeduju. Do 2011. na snazi je pak bio zakon koji je državi dozvoljavao da se naplati iz nekretnina primatelja samo ako je primatelj oštetio državu, odnosno primao naknade nezakonito. Odredba prema kojoj država smije sjesti na jedinu nekretninu bila je na snazi tek nekoliko dana 2013. nakon čega su odredbu ukinuli.

"Najvažnija je poruka korisnicima da takva zabilježba apsolutno ništa ne znači za njihova života, njima neće biti oduzeta imovina. Ovo je samo garancija državi da će joj se, kada dođe do nasljeđivanja ili prodaje nekretnine, od vrijednosti nekretnine vratiti ono što je dala korisnicima socijalne pomoći", rekao je ministar socijalne skrbi Marin Piletić.

"Mi znamo da smo svi dužni pomagati i uzdržavati naše roditelje, to je zakonska i ustavna kategorija. Ne možete onda očekivati da netko nije za života htio pomoći, a onda će koristiti blagodati toga što je naslijedio nekretninu i brže-bolje je prodati", rekao je ministar.

Zaključno. Znači pomoć vraćaju njihovi nasljednici. Sada je na nevladinom sektoru, građanima Hrvatske da rade na ukazivanju na pogubnost ovakve odredbe i pritisku u zakonskim okvirima da je Vlada RH suspendira.

1 comment:

  1. Update 01.03.2023.
    U Banskim dvorima održan je sastanak koalicijskih partnera u parlamentarnoj većini. Novinarima se nakon sastanka obratio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, govoreći o zabilježbi na nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade. Istaknuo je kako ova Vlada nija Vlada koja otima, već Vlada koja želi pomagati, a uredba je potrebna radi opsežnih reformi zbog kojih su nužne izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi.

    Što se tiče zabilježbe na prvu nekretninu korisnika zajamčene minimalne naknade, smatra da tu odredbu u Zakonu o socijalnoj skrbi treba temeljito preispitati, a kada se krene s prijedlogom izmjena i dopuna, jednostavno treba maknuti prvu nekretninu korisnika maknuti iz predmeta zabilježbe.

    Naglasio je da će izmjene Zakona o socijalno skrbi stupiti na snagu s 1. siječnja 2024.

    - Onda će, kao što je bila situacija i 2011. po službenoj dužnosti, sve takve zabilježbe biti izbrisane iz teretovnice, rekao je Piletić je naglasio da da postupak kod zabilježbe na nekretninu korisnika minimalne naknade i brisanja te zabilježbe nije jednostavan, pa stoga se korisnici ne moraju bojati da će se išta dogoditi u nekoliko dana.

    - Sam postupak naplate nije jednostavan. Postoji procedura po kojoj korisnik, odnosno nasljednici mogu tražiti otpis duga i brisanje zabilježbe. Ništa se u kratkom roku neće dogoditi. Dat ćemo jasnu uputu svim voditeljima socijalnih ureda da razgovaraju s korisnicima, da ih upute u sve da iskoriste pravo na minimalnu naknadu, poručio je.

    ReplyDelete