Wednesday, January 25, 2017

CCRES GINKGO PROJECT


CCRES GINKGO




Projekt CCRES GINKGO oformio je Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)  s ciljem da se poduzimanjem niza poduzetničkih pothvata stvore preduvjeti za uspjeh realizacije pilot projekta podizanja nasada ginkga u Županiji Ličko-senjskoj u razdoblju od 2016. do 2020. godine. Ginkgo i proizvodi od ginkga veoma su traženi proizvodi u farmaceutskoj industriji, industriji ljepote, te u kulinarstvu, međutim potpuno nepoznat hrvatskim poljoprivrednicima i poduzetnicima.

GINKGO‬ BILOBA je prekrasno, neobično i nadasve dugovječno drvo koje na Zemlji živi već 200 milijuna godina. Arheološki dokazi ukazuju da je drvo ginkga postojalo još u doba dinosaurusa, a isti fosilni ostaci ukazuju kako se tijekom svih tih godina pa sve do danas, u botaničkom smislu, nije značajno promijenilo zbog čega se naziva još i živim fosilom. Ono što ginkga također čini neobičnim je što u biljnom kraljevstvu nema bliskih rođaka, već se klasificira u posebnu diviziju Ginkgophyta.
Gingko biloba smatra se simbolom otpornosti na promjene i čuvarom tajni dalekosežne gotovo nemjerljive prošlosti, no ono što ga čini toliko cijenjenim su i njegova medicinska svojstva. Porijeklom je iz Kine, a u Europu je stigao u prvoj polovici 18.stoljeća. U Kineskoj tradicinalnoj medicini prisutan je tisućama godina, a dolaskom na zapad vrlo brzo je prihvaćen i postao cijenjena medicinska biljka.
Dijelovi biljke koji se koriste u ljekovite svrhe i koji sadrže brojne biološki aktivne sastojke su listovi i sjemenke. Listovi sadrže kompleksnu mješavinu od 40 različitih flavonoida koji se najčešće standardiziraju na 22-27% flavonoid glikozida (ginko flavon glikozidi) i 6-7% terpena (ginkolidi i bilobalidi).
Istraživanja pokazuju kako ginkgo može blagotvorno djelovati kod stanja poput demencije, oslabljenih kognitivnih funkcija uslijed starosti, problema s cirkulacijom i kardiovaskularnih oboljenja poput periferne arterijske bolesti.

Projekt CCRES GINKGO vode stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u agronomiji, agrotehnici, kemiji, rasadničkoj i plantažerskoj proizvodnji ljekovita bilja, farmaciji, kozmetici, ekonomiji, marketingu i poduzetništvu. Projekt CCRES GINKGO djeluje na način da prati buduće proizvođače ginkga od njihove ideje za podizanjem nasada, preko održavanja nasada, profilacije ginkgo proizvoda do konačnog plasmana proizvoda na domaćem i stranom tržištu te na principima savjetovanja, suradništva i ugovornih odnosa.

Temeljni zadatci projekta su osigurati primjenu optimalnih tehnika podizanja i održavanja pilot nasada, pronaći kroz pilot projekt najbolji kultivar za naše podneblje između ginkgo biloba Beijing Gold, Fastigiata, Mariken, Variegata, odrediti optimalnu eksploataciju ploda i otkup tržišnih viškova.
Projekt promovira ekološku i organsku proizvodnju ginkga, stoga se idealno uklapa u regiju koja želi svoju kompletnu poljoprivredu bazirati na organskoj proizvodnji i ekološkim načelima.
Pokusni nasad je na 1250m2 poljoprivrednog zemljišta. Projekt CCRES GINKGO planira pod stalne nasade podignuti oko 300 hektara ginkga.
Prve dvije godine kod podizanja pilot nasada traže se više angažiranosti i njega pilot nasada, dok za preostali 100 godišnji i veći vijek eksploatacije ostaje samo berba ginkgo lista i sjemena.

Dobrobiti projekta prelaze okvire Županije Ličko-senjske, strukovnog udruženja HCOIE, te budućih kooperanata, jer otvara nova radna mjesta s perspektivom dugoročnog razvoja, kultivira poljoprivredno zemljište koje je velikim dijelom zapušteno te obogaćuje turističku ponudu regije jedinstvenim turističkim sadržajima.

Željko Serdar
Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)

Are you concerned about #brain #health? Or, of one day not recognizing your closest #friend? If so, or if you care about friends and family members dealing with poor brain #function, don’t miss this. CCRES #GINKGO. The #Alzheimer’s and #Dementia. Brain disorders, including memory loss, are fast becoming the single biggest health problem in the world.
Did you know?
Every 3 seconds someone gets diagnosed with Alzheimer’s or dementia
Dementia starts in the brain 30 to 50 years before #symptoms appear
Alzheimer’s disease is the 6th leading cause of death
The average burden on families dealing with late-stage dementia is $300,000
46+ million people are losing their minds (this will double every 20 years)
The “silent epidemic” of early-onset dementia is on the rise

#ZeljkoSerdar #GinkgoBiloba #GrowYourFood #CCRES #HCOIE #RenewableEnergy